Chléb náš vezdejší…

Ceny našich pekárenských výrobků se důsledkem slabší úrody pravděpodobně prodraží. Předpokládá se zdražení od 7 do 10%. A další podíl na tomto zdražení budou mít i ceny elektřiny.                 
U malých pekáren, které mají i své prodejny jsou pekařské výrobky dražší, než ve velkých obchodních řetězcích. Ty mají ceny pečiva vždy o něco levnější, protože odebírají výrobky z velkopekáren a je na vzájemné dohodě obchodníků, jaké ceny si vyjednají.
kulatý chléb

Ať je hodně vlhko nebo sucho, vždy se to projeví na kvalitě obilí. A od kvality se odvíjí i ceny. Zvlášť pro obilí určené na potraviny.
Kvalitní a chutný chléb a pečivo nekoupíte všude. A bez chleba si den převážná většina z nás nedokáže představit. Pokud máte ve svém okolí prodejnu s kvalitním a chutným chlebem, tak si toho važte, i kdyby jste si měli připlatit.
Jaká má být kvalita, chuť délka trvanlivosti pečiva? Čerstvě upečený chléb (nejlépe ze žitné mouky) voní, měl by mít silnější křupavou kůrku a takový by měl vydržet několik dní, když ho zabalíte do lněného ubrousku. To samé by mělo platit i o pečivu, jako jsou například rohlíky a housky. Ale u nás takových pekáren, které tuto kvalitu dokážou vyrobit je poměrně málo. A jsou to většinou malá pekařství. Za takový chléb by člověk neměl litovat i zvýšenou cenu.
Na našem trhu máme mnoho druhů chleba i bílého pečiva různé jakostní kvality a různých cen. Peče se převážně z pšeničné mouky, ze žitné je to přibližně v poměru 3:1. A to je velká škoda pro naše zdraví.
skladování obilí
Složení chleba a pečiva:
   v   celozrnnápšeničná moukaobsahuje kompletní (celé) rozemleté pšeničné zrno = otruby (to je slupka), klíček a jadérko, které obsahuje škrob a bílkoviny – endosperm).   
   v   hladká, polohrubá a hrubá moukaje vyrobena pouze z jadérek pšenice – endospermu.
   v   žitná moukaje z celých zrn, proto chléb a pečivo je tmavší.
                   
.Je škoda, že některé pekárny své výrobky dobarvují buďto karamelem, sladem nebo praženým ovsem. Tak se bílé pečivo stává tmavším a pro zákazníky automaticky dražším. Naučte se balit svůj chléb a pečivo do lněných nebo bavlněných ubrousků. Je to oproti igelitovým sáčkům, kde se velmi brzo vytváří plíseň, o mnoho zdravější.

Chléb náš vezdejší…
Ohodnoťte příspěvek